Tip 1: Zorg voor voldoende afwisseling
Geen enkel voedingsmiddel bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen. Het is daarom van groot belang om vooral gevarieerd te eten. Hierdoor kan je je lichaam optimaal verzorgen. Een combinatie van energiezuinige en voedzame voeding, zoals groenten en volkorenproducten, is hiervoor het meest geschikt.
Tip 2: Graanproducten en aardappelen bevatten veel voedingsstoffen
Graanproducten en aardappelen bevatten veel vitamines, complexe koolhydraten en mineralen. De keuze van graanproducten moet gebaseerd zijn op volkoren graanproducten, omdat deze het hoogste gehalte aan gezonde ingrediënten bevatten. Rogge en spelt zijn erg geschikt. Graanproducten bevatten veel vezels, waarvan minstens 30 gram per dag moet worden geconsumeerd. Ze bevorderen uw spijsvertering, zorgen voor een betere verzadiging en voorkomen ziektes zoals diabetes.
Tip 3: Probeer vijf porties groente en fruit per dag te eten
Een gezond voedingsschema bestaat uit minstens 3 porties groenten en 2 porties fruit per dag. Deze bevatten veel belangrijke vitamines en secundaire plantaardige stoffen. Belangrijk hierbij is dat ze vers gegeten worden of slechts voor een zeer korte tijd gekookt worden. Groenten en fruit zijn daarnaast ook nog eens de ideale aanvulling als bijgerecht bij de hoofdmaaltijden. Tenslotte kunnen ze ook nog eens worden gebruikt als snack in je dieet.
Tip 4: Kies de juiste vetten
Vetten leveren veel energie en stimuleren overgewicht en hart- en vaatziekten. Het is daarom erg belangrijk om de juiste vetten te gebruiken. Plantaardige vetten en oliën hebben de voorkeur. Ze leveren meervoudig onverzadigde vetzuren en omega-3-vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Transvetten daarentegen moeten worden vermeden. Vanwege hun speciale chemische samenstelling hebben transvetten een negatieve invloed op de vetwaarden in het bloed en worden ze beschouwd als één van de oorzaken van hartaandoeningen. Ze zijn vooral te vinden in gefrituurde producten en veel kant-en-klaarmaaltijden. Pas ook op voor verborgen vetten: snoep, gebak en kant-en-klare producten bevatten vaak meer vet dan u denkt. Vetrijke voedingsmiddelen die een gezonde voeding ondersteunen zijn onder andere avocado’s, noten en vis.
Tip 5: Vermijd een suikerdip
Suiker en suikerrijke voedingsmiddelen en dranken mogen slechts in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd. Suiker levert zogenaamde lege calorieën omdat het nauwelijks voedingsstoffen bevat. Bovendien leidt suiker tot sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat de kans op een vreetbui vergroot.
Tip 6: Drink voldoende water
Het drinken van voldoende water is essentieel voor uw gezondheid en een gezond eetpatroon. Voldoende water wordt geschat op zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Voor mensen die actief sporten is de benodigde hoeveelheid vocht minimaal 3 liter. Water en andere caloriearme, ongezoete dranken met weinig calorieën zijn het beste. Suikerhoudende frisdranken en alcohol moeten binnen een gezond eetpatroon zoveel mogelijk vermeden worden.
Tip 7: Neem de tijd en geniet
Gezonde voeding vraagt ook om een gezond eetritme. Als je vaak tussen de maaltijden door of gehaast eet, eet je meestal veel meer dan wanneer je de tijd neemt om te eten. Pas na enkele minuten voel je je namelijk verzadigt. Daarom is het beter om wat meer tijd te nemen voor je maaltijd, goed te kauwen en te genieten.