7 tips voor gezonde voeding

Gezonde voeding vormt de basis voor een gezonder leven. Het bevordert je prestaties, welzijn en geeft je lichaam wat het nodig heeft. Daarnaast kan je met gezonde voeding veel ziekten voorkomen. De volgende tips zullen je helpen om je eetpatroon gezonder te maken en hebben dus een grote invloed op je fysieke gezondheid en prestaties.

Tip 1: Zorg voor voldoende afwisseling 

Geen enkel voedingsmiddel bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen. Het is daarom van groot belang om vooral gevarieerd te eten. Hierdoor kan je je lichaam optimaal verzorgen. Een combinatie van energiezuinige en voedzame voeding, zoals groenten en volkorenproducten, is hiervoor het meest geschikt.

Tip 2: Graanproducten en aardappelen bevatten veel voedingsstoffen

Graanproducten en aardappelen bevatten veel vitamines, complexe koolhydraten en mineralen. De keuze van graanproducten moet gebaseerd zijn op volkoren graanproducten, omdat deze het hoogste gehalte aan gezonde ingrediënten bevatten. Rogge en spelt zijn erg geschikt. Graanproducten bevatten veel vezels, waarvan minstens 30 gram per dag moet worden geconsumeerd. Ze bevorderen uw spijsvertering, zorgen voor een betere verzadiging en voorkomen ziektes zoals diabetes.

Tip 3: Probeer vijf porties groente en fruit per dag te eten

Een gezond voedingsschema bestaat uit minstens 3 porties groenten en 2 porties fruit per dag. Deze bevatten veel belangrijke vitamines en secundaire plantaardige stoffen. Belangrijk hierbij is dat ze vers gegeten worden of slechts voor een zeer korte tijd gekookt worden. Groenten en fruit zijn daarnaast ook nog eens de ideale aanvulling als bijgerecht bij de hoofdmaaltijden. Tenslotte kunnen ze ook nog eens worden gebruikt als snack in je dieet.

Tip 4: Kies de juiste vetten

Vetten leveren veel energie en stimuleren overgewicht en hart- en vaatziekten. Het is daarom erg belangrijk om de juiste vetten te gebruiken. Plantaardige vetten en oliën hebben de voorkeur. Ze leveren meervoudig onverzadigde vetzuren en omega-3-vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Transvetten daarentegen moeten worden vermeden. Vanwege hun speciale chemische samenstelling hebben transvetten een negatieve invloed op de vetwaarden in het bloed en worden ze beschouwd als één van de oorzaken van hartaandoeningen. Ze zijn vooral te vinden in gefrituurde producten en veel kant-en-klaarmaaltijden. Pas ook op voor verborgen vetten: snoep, gebak en kant-en-klare producten bevatten vaak meer vet dan u denkt. Vetrijke voedingsmiddelen die een gezonde voeding ondersteunen zijn onder andere avocado’s, noten en vis.

Tip 5: Vermijd een suikerdip

Suiker en suikerrijke voedingsmiddelen en dranken mogen slechts in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd. Suiker levert zogenaamde lege calorieën omdat het nauwelijks voedingsstoffen bevat. Bovendien leidt suiker tot sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat de kans op een vreetbui vergroot.

Tip 6: Drink voldoende water

Het drinken van voldoende water is essentieel voor uw gezondheid en een gezond eetpatroon. Voldoende water wordt geschat op zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Voor mensen die actief sporten is de benodigde hoeveelheid vocht minimaal 3 liter. Water en andere caloriearme, ongezoete dranken met weinig calorieën zijn het beste. Suikerhoudende frisdranken en alcohol moeten binnen een gezond eetpatroon zoveel mogelijk vermeden worden.

Tip 7: Neem de tijd en geniet

Gezonde voeding vraagt ook om een gezond eetritme. Als je vaak tussen de maaltijden door of gehaast eet, eet je meestal veel meer dan wanneer je de tijd neemt om te eten. Pas na enkele minuten voel je je namelijk verzadigt. Daarom is het beter om wat meer tijd te nemen voor je maaltijd, goed te kauwen en te genieten.

Bekijk andere posts

Tips

Sporten in de hitte; Do’s & Dont’s

Het is zonnig en warm, maar dit weerhoudt jou er natuurlijk niet van om te gaan sporten. Je kan prima op de fiets stappen of een stuk gaan lopen. Maar wil je echt intensief gaan sporten? Dan is het wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Daarom geven we je 7 tips om sporten met warm weer vol te houden.

Lees verder »
Advies

Het belang van slaap

Slaap is een van de meest belangrijke factoren voor een goede gezondheid. Dit wordt alleen heel erg vaak onderschat. Wanneer je goed slaapt, voel je je overdag uitgerust, vrolijker, fitter, alerter en levenslustiger. Simpel gezegd; je zit lekkerder in je vel. Maar wanneer je kampt met slaaptekort, dan rekent zich dat binnen een heel korte tijd af. Niet alleen ben je moe, lusteloos en chagrijnig, maar ook ondermijn je je gezondheid.

Lees verder »
Buiten sporten

De invloed van muziek tijdens het sporten

Sporten en muziek hebben een positieve invloed op elkaar. Het is dan ook niet raar dat veel mensen vasthouden aan de gewoonte om tijdens het sporten muziek te luisteren. Je kent misschien wel dat moment, waarop alles tijdens het sporten ineens zwaarder lijkt dan normaal. Je krijgt zo’n vervelend stemmetje in je hoofd dat je influistert; stop er maar gewoon mee. Hierdoor ga je mogelijk twijfelen aan je motivatie en doorzettingsvermogen. Dat is het moment waarop muziek je dat extra steuntje in de rug kan geven.

Lees verder »
Tips

7 tips voor gezonde voeding

Gezonde voeding vormt de basis voor een gezonder leven. Het bevordert je prestaties, welzijn en geeft je lichaam wat het nodig heeft. Daarnaast kan je met gezonde voeding veel ziekten voorkomen. De volgende tips zullen je helpen om je eetpatroon gezonder te maken en hebben dus een grote invloed op je fysieke gezondheid en prestaties.

Lees verder »
Advies

Een gezond gewicht behouden of krijgen: wat kunt u er zelf aan doen?

Er is een hele verzameling van factoren die uw lichaamsvet en dus uw gewicht beïnvloeden. Bij de een zal de ene factor een grotere rol spelen dan bij de ander. Wat voor vrijwel iedereen gelijk is, is dat gezond eten en voldoende bewegen de belangrijkste voorwaarden zijn voor een gezond lichaam en een gezond gewicht.

Lees verder »
Tips

5 eenvoudige tips om het energieniveau te verhogen

Deze 5 tips, die samen werken, zouden moeten helpen wanneer je probeert wat energie te besparen om gedurende je dag in beweging te blijven en vooruitgang te boeken. Velen van ons denken dat er niet genoeg uren per dag zijn, dus het is enorm belangrijk om het beste uit ieder uur te halen!

Lees verder »
Tips

3 tips voor meer positiviteit in je leven

Positief blijven is soms een hele opgave in deze wereld. We leven namelijk in een wereld waar het ene schokkende bericht over de andere struikelt. Negatief nieuws trekt nou eenmaal onze aandacht. Deze dagelijkse stortvloed aan negativiteit betekent echter iet dat alles in deze wereld ook daadwerkelijk negatief is. Het denken dat de wereld mooi of moeilijk is – is namelijk niet de situatie in de buitenwereld. Enkele mooie voorbeelden hiervan zijn: Het boeken van een verre reis kan je opwinding geven … maar ook zorgen voor angst voor het onbekende. Of het krijgen van een baby kan voor veel vreugde zorgen… maar ook een postnatale depressie. Omdat we door middel van denken, de gebeurtenissen in ons leven interpreteren in plaats van feiten aannemen, hebben we de unieke mogelijkheid om onze reactie op veranderingen bewust te kiezen. Maar hoe doe je dat precies?

Lees verder »
Tips

7 tips om pijnlijke knieën sterker te maken

Zwakke en pijnlijke knieën is een probleem van alle leeftijden. Wij zijn natuurlijk geen dokter en kunnen van een afstand niet zien wat er aan de hand is (zoek ook vooral medische hulp als je serieuze klachten hebt) maar we kunnen wel een aantal tips geven om zelf mee aan de slag te gaan. Deze tips zijn bedoeld om je knieën te versterken.

Lees verder »

PERSONAL TRAINING AL VANAF €35,00 PER UUR

Interesse? Laat hieronder je gegevens achter en maak kennis met Outdoor PT tijdens een vrijblijvend intakegesprek.

PERSONAL TRAINING AL VANAF €35,00 PER UUR

Interesse? Laat hieronder je gegevens achter en maak kennis met Outdoor PT tijdens een vrijblijvend intakegesprek.