Tip 1: Houd negatieve mensen op afstand
Negatieve mensen geven je het gevoel dat ze extreem goed geïnformeerd zijn en het beste met je voor hebben. Om de haverklap creëren ze de kans om je met hun “wijsheden” en waarschuwingen om de oren te slaan. Wat het onderwerp ook is, zij zullen er een aanleiding in vinden om hun inktzwarte visie te spuien. Je kunt met negatieve mensen geen betekenisvolle relatie opbouwen omdat het one-way-zenders zijn die beslist niet willen ontvangen. Ze willen je slechts hun mening opdringen, en missen de emotionele diepgang om oprechte interesse in jouw gevoelens en gedachten te hebben. Houd deze mensen dus bewust op afstand. Je kunt het nooit van hen winnen en ze voegen niets toe behalve frustraties en boosheid.
Tip 2: Kijk naar positieve acties in je eigen wereld
Realiseer je dat jij, als individu, niets aan de misstanden in de wereld kan doen. Ja, je kunt je er eindeloos zorgen over maken, waardoor je je misschien iets minder schuldig voelt. Maar gepieker kan niet dit soort situaties helaas niet verbeteren. Accepteer dat je wereldwijde misstanden omtrent mensen- en dierenrechten niet kunt oplossen. Integendeel, hoe meer je je erover opwindt, hoe negatiever je zult worden. En dat heeft niet alleen een negatief effect op je welzijn, maar ook op je relaties. Met de aandacht die je hiermee vrijmaakt kun je eens goed om je heen kijken en positieve acties in je eigen wereld opmerken: de vuilnisman die een deuntje fluit, de buurman die rommel in het park opruimt, schoolkinderen die een hardloopwedstrijd voor een goed doel organiseren. Zo zie je met eigen ogen dat er goede mensen in je omgeving zijn die goede dingen doen. Dat kweekt vertrouwen en geeft je emotionele welzijn een positieve boost.
Tip 3: focus op je goede kanten
Van nature zijn we allemaal geneigd om onze “fouten” uit te vergroten, terwijl we onze successen bescheiden wegstoppen. Op de lange termijn ondermijnt dit je zelfvertrouwen. Met enige regelmaat naar je eigen functioneren kijken en het bij sturen als dat nodig is, is niet schadelijk. Maar het is ongezond om jezelf dagelijks opnieuw af te straffen voor het falen dat alleen in jouw hoofd bestaat. Dit geeft je namelijk het idee dat er echt iets mis is met je. Het is belangrijk om je te beseffen dat je mindset slechts uit balans is geraakt door een verkeerde manier van denken. Des te mooier is het aan ons brein dat het flexibel is. Daarom is het in stat om nieuwe, gezonde gewoonten aan te leren en daar tegenover oude, inefficiënte gewoonten af te leren. Om meer focus op positiviteit te krijgen, zorg je dat je iedere dag iets over jezelf op gaat schrijven wat je goed hebt gedaan. Kies hierbij voor eenvoudige successen. Het lijkt dan misschien alsof het geen echte successen zijn, omdat iedereen die je kent het kan … maar je hebt het toch maar mooi voor elkaar gekregen. Door je goede eigenschappen en acties te onderkennen en vervolgens bewust in het zonnetje te zetten, bied je tegenwicht aan negativiteit over jezelf en je functioneren.